Ingredientai
• 8 didžiosios „Aviko XXL“ čiuros spurgytės
• 3 dideli svogūnai, supjaustyti plonais griežinėliais
• 2 valgomieji šaukštai sviesto
• 1 šaukštelis šviežių čiobrelių lapelių (ir papildomai papuošimui)
• 1 valgomasis šaukštas rudojo cukraus
• 100 g ožkos pieno sūrio (chèvre)
• 2 valgomieji šaukštai balzaminio acto kremo
• 1 citrinos žievelė
• 2 šaukšteliai triufelių medaus
________________________________________
Paruošimo būdas
I. Paruošiame čiuros spurgytes:
1. Užšaldytas „Aviko XXL“ čiuros spurgytes supjaustome vienodo dydžio gabalėliais (maždaug po 4-5 cm).
2. Keptuvėje arba dideliame puode storu dugnu įkaitiname aliejų iki 180 °C (350 °F).
3. Kepame čiuros gabalėlius, kol taps auksiniai ir traškūs. Aliejaus perteklių pašaliname nusausindami ant popierinių rankšluosčių.
________________________________________
II. Karamelizuojame svogūnus:
1. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpiname sviestą.
2. Sudedame griežinėliais supjaustytus svogūnus ir kepame 10 minučių, retkarčiais pamaišydami.
3. Suberiame rudąjį cukrų ir čiobrelių lapelius, tada sumažiname ugnį iki silpnos.
4. Kepame dar 10-15 minučių, kol svogūnai taps auksiniai, minkšti ir karamelizuoti. Išimame.
________________________________________
III. Surenkame patiekalą:
1. Iškeptus čiuros spurgyčių gabalėlius sudedame į lėkštę arba atskirus dubenėlius.
2. Ant viršaus uždedame gausų sluoksnį karamelizuotų svogūnų.
3. Ant viršaus tolygiai beriame ožkos pieno sūrį.
4. Apšlakstome balzaminiu actu ir triufelių medumi.
________________________________________
IV. Pridedame baigiamuosius akcentus:
1. Patiekalą pabarstome citrinos žievele, kad patiekalas įgautų gaivų citrusinių vaisių atspalvį.
2. Papuošiame čiobrelių lapeliais sustiprindami aromatą ir patiekiame.
________________________________________
Patiekimo rekomendacijos:
Patiekiame šį patiekalą šiltą kaip elegantišką užkandį ar pikantišką desertą. Deriname su lengvu putojančiu vynu arba gaiviu limonadu, subalansuodami sodrų ir saldų skonius.
Mėgaujamės šiuo rafinuotu čiuros variantu, sujungiančiu traškius kąsnelius su karamelizuotais svogūnais, pikantišku ožkos pieno sūriu ir prabangiu triufelių medumi!