
Ingredientai
Rutuliukams:
- 16 „Aviko“ falafelių rutuliukų
- 400 g burokėlių humuso (žr. receptą toliau)
- 100 g lapinių kopūstų, be kotelių (blanširuotų ir apkeptų arba imame paruoštus lapinių kopūstų traškučius)
- 150 g avinžirnių (virtų)
- 1 šaukštelis rūkytos paprikos
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 valgomasis šaukštas skrudintų sezamo sėklų
Burokėlių humusui:
- 2 vidutinio dydžio burokėliai (apie 200 g virtų ir nuluptų)
- 400 g konservuotų avinžirnių (nusausintų ir nuplautų)
- 2 valgomieji šaukštai tahinio
- 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 citrinos sultys
- 1 česnako skiltelė
- 1 šaukštelis maltų kmynų
- Druska, juodieji pipirai, pagal skonį
- Vanduo (jei reikia, konsistencijai pakeisti)
Paruošimo būdas
- Paruošiame kopūstus:
1 variantas: Švieži kopūstai
- Kopūstų lapus 1 minutę blanširuojame verdančiame pasūdytame vandenyje, tada įdedame į ledo vonelę ir atvėsiname.
- Visiškai nusausiname lapus švariu rankšluosčiu.
- Keptuvėje arba puode įkaitiname aliejų iki 180 °C temperatūros.
- Nusausintus kopūstų lapus kepame nuo 30 sekundžių iki 1 minutės, kol jie taps traškūs. Išimame ir nusausiname rankšluosčiu. Pabarstome žiupsneliu druskos.
2 variantas: Paruošti valgyti kopūstų traškučiai
- Kaip patogią alternatyvą galime naudoti parduotuvėje nupirktus kopūstų traškučius. Su jais nereikia nieko daryti.
- Paruošiame burokėlių humusą:
- Virtus ir nuluptus burokėlius supjaustome gabalėliais ir sudedame į virtuvinį kombainą.
- Sudedame avinžirnius, tahini, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, česnaką ir kmynus.
- Maišome iki vientisos masės, prireikus nuimame masę nuo šonų.
- Jei humusas per tirštas, įpilame po šaukštą vandens, kol pasieksime norimą konsistenciją.
- Pagal skonį pagardiname druska ir juodaisiais pipirais.
- Pagardiname avinžirnius:
- Dubenyje sumaišyome virtus avinžirnius su rūkyta paprika, šlakeliu alyvuogių aliejaus ir žiupsneliu druskos.
- Kepame iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių arba kol lengvai apskrus.
- Paruošiame falafelių rutuliukus:
- Kepame „Aviko“ falafelių rutuliukus pagal ant pakuotės pateiktus nurodymus (rekomenduojama kepti orkaitėje arba skrudintuvėje).
- Surenkame patiekalą:
- Į kiekvieną dubenėlį įdedame burokėlių humuso.
- Į centre įdedame 4 falafelių rutuliukus.
- Aplink falafelius sudedame traškius kopūstus (ką tik paruoštus arba nupirktus parduotuvėje) ir prieskoniais pagardintus avinžirnius.
- Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir pabarstome skrudintomis sezamo sėklomis.
Patiekimo rekomendacijos:
Patiekiame iš karto kaip energijos suteikiantį ir baltymų kupiną patiekalą. Patiekiame su šilta pitos duona arba kaip atskirą sspalvų kupiną ir maistingą patiekalą.
Mėgaujamės šiuo nuostabiu kreminio burokėlių humuso, traškių kopūstų ir sultingų falafelių deriniu!