
Aprašymas:
Klasikinis flamandų patiekalas su kremine „Aviko“ bulvių koše, pikantiškomis daržovėmis, marinuotomis „123“ marinate ir kvapniu petražolių aliejumi. Lėtai virtas jautienos troškinys „Petrus Old Brown“ aluje gardinamas šviežiais krapais ir marinuotomis garstyčių sėklomis – elegantiškas ir aromatingas patiekalas.
Ingredientai
Jautienos troškiniui:
- 500 g jautienos sprandinės (supjaustytos kubeliais)
- 2 valgomieji šaukštai universalių miltų
- 2 valgomieji šaukštai sviesto
- 1 didelis svogūnas (supjaustytas pusžiedžiais)
- 2 česnako skiltelės (susmulkintos)
- 300 ml tamsaus alaus (pvz., „Petrus Old Brown“)
- 200 ml jautienos sultinio
- 2 valgomieji šaukštai obuolių sidro acto
- 1 valgomasis šaukštas rudojo cukraus
- 2 lauro lapai
- 1 šaukštelis čiobrelių (šviežių arba džiovintų)
- Druska, juodieji pipirai pagal skonį
Bulvių košei:
- 800 g „Aviko“ bulvių košės (paruoštos pagal ant pakuotės pateiktus nurodymus)
Marinuotoms daržovėms:
- 100 g saliero šaknies (supjaustytos griežinėliais)
- 100 g morkų (supjaustytų griežinėliais)
- 30 g raudonojo svogūno (supjaustyto plonais griežinėliais)
- 1 nedidelis poras (supjaustytas plonais griežinėliais)
„123“ marinatui:
- 50 ml baltojo vyno acto
- 50 ml vandens
- 25 g cukraus
- Žiupsnelis druskos
Petražolių aliejui:
- 100 ml alyvuogių aliejaus
- 1 nedidelis ryšulėlis petražolių (be stiebų)
- 1 maža česnako skiltelė
- Žiupsnelis druskos
Papuošimui:
- 1 valgomasis šaukštas marinuotų garstyčių sėklų
- sauja šviežios pipirinės
Paruošimo būdas
- Jautienos troškinys:
- Apvoliojame jautienos kubelius miltuose, kol tolygiai pasidengia. Nukratome miltų perteklių.
- Didelėje keptuvėje storu dugnu įkaitiname sviestą ant vidutinės ugnies. Kepame jautienos kubelius, kol iš visų pusių apskrus. Nuimame ir atidedame į šoną.
- Toje pačioje keptuvėje pakepiname svogūnus, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos. Įdedame česnaką ir kepame dar 1-2 minutes.
- Vėl įdedame jautieną į keptuvę. Supilame alų ir jautienos sultinį, nugriebiame iš keptuvės rudus gabalėlius.
- Įpilame obuolių sidro acto, įberiame rudojo cukraus, lauro lapų, čiobrelių, druskos ir pipirų. Gerai išmaišome.
- Uždengiame dangčiu ir troškiname ant silpnos ugnies 2-3 valandas, retkarčiais pamaišydami, kol jautiena suminkštės ir padažas sutirštės. Įdedame prieskonių.
- Marinuotos daržovės:
- Nedideliame puode sumaišome baltojo vyno actą, vandenį, cukrų ir žiupsnelį druskos. Užviriname, tada atvėsiname iki kambario temperatūros.
- Į dubenį sudedame pjaustytą saliero šaknį, morką, raudonąjį svogūną ir porą. Daržoves užpilame atvėsusiu marinatu.
- Paliekame daržoves marinuotis bent 20 minučių (arba laikome šaldytuve apie 2 valandas, jei norime ryškesnio skonio).
- Petražolių aliejus:
- Alyvuogių aliejų, petražoles, česnaką ir žiupsnelį druskos sumaišome iki vientisos masės.
- Perkošiame per smulkų sietelį arba sūrmaišį, kad aliejus būtų skaidrus.
- Surenkame patiekalą:
- Į kiekvienos lėkštės vidurį dedame po didelį šaukštą bulvių košės.
- Šaukštu užpilame flamandišką jautienos troškinį ant bulvių košės.
- Marinuotas daržoves tvarkingai išdėliojame ant troškinio arba šalia jo.
- Apšlakstome petražolių aliejumi.
- Papuošiame marinuotomis garstyčių sėklomis ir šviežia pipirine.
Patiekimo rekomendacijos:
Patiekti šiltą, su riekele traškios duonos arba salotomis. Jei norisi pasimėgauti autentiška flamandų patirtimi, patiekti su tamsaus alaus bokalu.
Šiame patiekale derinami turtingi flamandų virtuvės skoniai ir šiuolaikiški, gyvybingi elementai, kad patiekalas būtų ne tik skanus, bet ir sotus!